1- مطبوعات
آزادی مطبوعات در سوییس طبق ماده 55 قانون مصوب سال 1874 تضمین شده و حقوق روزنامه نگاران و ناشران نیز طبق قانون فدرال مصوب 1968 مشخص شده است. مطبوعات سوییس تاریخچه ای طولانی داشته و در داخل و خارج از کشور مورد توجه بسیار قرار می گیرد. روزنامه NZZ بیش از 230 سال قدمت انتشار دارد. مطبوعات سوییس در مالکیت بخش خصوصی است و به دور از حیطه دولت فعال است و دولت فاقد روزنامه رسمی است. در سوییس مانعی برای انتشار و آزادی عمل رسانه های جمعی وجود ندارد و اعمال سانسور بر مطبوعات ممنوع می باشد. تنها محدودیتی که وجود دارد انتشار مقالاتی با محتوای نژادپرستی و یهودی ستیزی می باشد. به دلایل گوناگون به ویژه وجود چند زبان، وضعیت جغرافیایی، منطقه گرایی شدید، عرضه مطبوعات نسبت به تعداد ساکنین و وسعت کشور به نحو فوق العاده ای پرتعداد است. 80 درصد مطبوعات سوییس از طریق اشتراک به فروش می رسند 20 درصد مابقی نیز عمدتاً از طریق کیوسک روزنامه فروشی صورت می گیرد.
روزنامه BLICK
این روزنامه دارای گرایش لیبرال میانه می باشد. بلیک تیراژی حدود 315143 نسخه در روز دارد. در روزهای یکشنبه هفته نامه sonntags blick که دارای طرفداران زیادی است منتشر می شود.
روزنامه NZZ ( Neue Zureler Zeitung)
این روزنامه نزدیکی و قرابت خاصی با حزب رادیکال ـ لیبرال دارد و نماینده قطب فکری و سیاسی ساختار بانکی و صنعتی و جناح راست رادیکال سوییس است. روزنامه مذکور از نظر وزن سیاسی مهم ترین روزنامه سوییس بحساب می آید. تیراژ این روزنامه 169100 نسخه در روز است.
روزنامه (Tages Anzeiger) TA
این روزنامه دارای گرایشات چپ میانه و در مجموع به حزب سوسیالیست و سبز تعلق دارد و اولین روزنامه ای است که برخلاف جو حاکم در دهه 1960 اسرائیل را مورد حمله قرار داد. تیراژ آن 279900 نسخه است.
روزنامه Basler Zeitung
این روزنامه دارای تمایلات لیبرالی متمایل به چپ میانه با تلفیقی از دیدگاه های رادیکال، ناسیونال و لیبرال است و تیراژ آن 115400 شماره در روز است.
روزنامه (Berner Zeitung) BZ
با تیراژی 135700 شماره در روز دارای تمایلات چپ میانه و تا حدودی لیبرال و طرفدار محیط زیست است که با ادغام سه روزنامه در سال 1979 بوجود آمده است.
روزنامه St. Gallen Tagbot
این روزنامه در شهر سنت گالن منتشر می شود و از طرفداران حزب رادیکال سوییس است و تیراژ آن به 110500 نسخه در روز می رسد.
روزنامه Der Bund
با 60 هزار نسخه در برن پایتخت سوییس مستقر بوده و منتشر می شود. این روزنامه نزدیک به حزب رادیکال سوییس و دارای مواضع راست می باشد.
روزنامه 24 دقیقه 24 Houres))
به زبان فرانسه و در ژنو منتشر می شود. روزنامه مستقل بوده و تیراژ آن به 89600 نسخه می رسد.
روزنامه Tribune De Geneve
به زبان فرانسه در ژنو منتشر می شود و به جناح راست رادیکال ژنو وابسته است. تیراژ آن بالغ بر 78400 نسخه است.
روزنامه Le Matin
با تیراژی معادل 362 هزار نسخه در لوزان منتشر می شود و تنها روزنامه فرانسوی زبان است که بیشترین خواننده را در سوییس دارد. این روزنامه مستقل از تمایلات احزاب بوده و در روزهای یکشنبه منتشر می شود.
روزنامه La Liberte
در شهر فریبورگ به زبان فرانسه منتشر می شود و دارای مواضع نزدیک به حزب رادیکال دموکرات مسیحی است و از جمله روزنامه هایی است که از تمایلات لیبرالی در ساختار حزب برخوردار است تیراژ این روزنامه 87 هزار نسخه است.
روزنامه Journal De Geneve
دارای تمایلات محافظه کار لیبرال بوده و به حزب لیبرال ژنو نزدیک است. علیرغم پایین بودن تیراژ از اعتبار بالایی برخوردار است و بیشتر مورد مطالعه دیپلمات های سازمان ملل و نمایندگی های خارجی مقیم ژنو و محافل صنعتی تجاری این شهر قرار می گیرد. تیراژ آن 126هزار نسخه است.
روزنامه Die Welt Wocke
این روزنامه به زبان آلمانی منتشر می شود و دارای تمایلات لیبرالی بوده و یکی از جراید مهم به شمار می رود.
در میان روزنامه های ذکر شده سه روزنامه TA، NZZ، LE MATIN بیشترین خواننده و تأثیرگذاری را دارند. تعداد محدودی از جراید سوییس با تیتراژهای نارل به زبان ایتالیایی منتشر می شود که از جمله آنهاCorriere Del Ticino ، Giornale Del Popolo، Journal De Geneve هستند که عمدتاً دارای تیراژ بالای 20 هزار نسخه می باشند. دو روزنامه متروپل و 20 دقیقه در قطع کوچک چاپ و به فروش می رسند.
2- رادیو وتلویزیون
مؤسسه پخش رادیو تلویزیون سوییس (SBC) که Schweizerische Radio und Fernsehgesellschaft نام دارد وظیفه دارد که به تولید و پخش برنامه ها در چهار زبان ملی اقدام کند. این مؤسسه به شیوه خصوصی سازمان یافته و یک نهاد عمومی است تا دولتی. هزینه رادیو و تلویزیون به صورت حق اشتراک از سوی تمامی خانوارها تأمین می شود. برنامه ها باید ضامن دفاع از ارزش های فرهنگی و معنوی کشور و بسط آنها بوده، اطلاعات عینی، گسترده و سریع را در اختیار مردم گذاشته و به نیازهای سرگرمی آنها پاسخ گوید. این مؤسسه حدود 3300 کارمند ثابت و 4000 کارمند پاره وقت دارد و دارای بیش از 115 ایستگاه تلویزیونی است. در سال 1998 بیش از 000/001/7 دستگاه های گیرنده رادیویی وجود داشت یعنی بطور متوسط هر نفر یک ایستگاه. در سال 2004 حدود 113 ایستگاه FM و 4 ایستگاه رادیویی AM و همینطور ایستگاه های بسیار زیاد موج کوتاه وجود داشت. تعداد مشترکین کابل تلویزیونی بالغ بر 5/2 میلیون می باشد. این مؤسسه با مؤسسات تلویزیونی ARTE، CNN، SAT3، EUROSAT،TV5 و غیره همکاری دارد. شش استودیو منطقه ای ژنو، لوزان، زوریخ، برن، بال و لوکارنو و چهار استودیوی منطقه ای ارائو، کوار، لوسرن و سنت گالن سالانه 55 هزار ساعت کار رادیویی را برای 8 برنامه تولید می کنند. سه مرکز تلویزیونی ژنو، زوریخ و لوکارنو برای هریک از مناطق زبانی، یک برنامه تهیه می کنند و نیز به پخش برنامه های ویژه به زبان رومانش دست می زنند.
مؤسسه رادیو و تلویزیون سوییس از یک سازمان حرفه ای که مسئول تولید برنامه هاست و یک سازمان نهادی که به امور مدیریت و نظارت اشتغال دارد تشکیل شده است. هر شهروند سوییسی بالغ و هریک از اتباع خارجی که اجازه اقامت و کار داشته باشد می تواند به مؤسسه منطقه خود پیوسته و از این راه در فعالیت های این سازمان شرکت جوید. تبلیغات به ویژه در تلویزیون برای اموری مانند سیگار، نوشابه الکلی و محصولات دارویی ممنوع می باشد.
3- امکانات ماهواره ای
ماهواره های تلویزیونی این امکان را فراهم می آورند تا برنامه های بیش از 1000 ایستگاه رادیو تلویزیونی در سوییس بدون هیچ مشکلی دریافت شود اکنون به کمک شبکه های کابلی 24 ایستگاه تلویزیونی در سوییس دریافت می شوند که به بیش از 80 درصد آنها خارجی هستند. سوییس به لحاظ استفاده از شبکه های کابلی با تراکم 75 درصد، سرآمد کشورهای اروپایی است. تکنولوژی ماهواره ای TS2 Satellite Technologies خدمات ارتباطات راه دور را از طریق مجموعه ای از ماهواره هایThuraya, Iridium, Inmarsat, Eutelsat and Intelsat فراهم می سازد. این سیستم امکان تماس های تلفنی و دسترسی های اینترنتی را نیز فراهم می سازد.
4- خبرگزاری های داخلی و خارجی
آژانس های خبری بسیاری در سوییس مشغول فعالیت هستند. آژانس خبری داخلی سوییس SDA/ATS است که در سوییس به نامSchweizerische Depeschenagentur معروف است. SDA یک آژانس خبری ملی، خصوصی و غیر انتفاعی است و خبرهایی در خصوص موضوعات سیاسی، تجاری، فرهنگی و ورزشی را به زبان های آلمانی، فرانسوی و ایتالیایی منتشر می کند. تقریباً همه رسانه های سوییسی و دهها رسانه خارجی مشترک این آژانس هستند.
خبرگزاری سوییس اینفو[1] که به زبان انگلیسی است یکی از خبرگزاری های فعال در عرصه اطلاع رسانی است. 50 درصد بودجه این خبرگزاری توسط دولت سوییس پرداخت می شود و نیم دیگر آن از سوی رادیو تلویزیون سوییس از محل مالیات پرداخت شده توسط هر سوییسی پرداخت می شود. هر سوییسی که رادیو و تلویزیون در منزل داشته باشد موظف به پرداخت سالیانه 460 فرانک مالیات سالیانه می باشد. کل بودجه سالانه خبرگزاری 26 میلیون فرانک است.